Zupa z korzenia pietruszki i jabłek z winogronami i migdałami
To któreś z kolei moje podejście do zupy na bazie pietruszki i próba jej „oswojenia”. Niestety – już dziś mogę napisać oficjalnie – kapituluję! To jednak nie mój smak, choć trzeba przyznać, że ten sposób podania – zasługuje na uwagę.
W garnku rozpuszczamy masło, do którego dodajemy pokrojonego w cienkie paski pora, tymianek, liście laurowe i sól. Ważne, by por zmiękł, ale nie zarumienił się, wtedy też dodajemy cydr i czekamy chwilkę, aż alkohol się zredukuje. Wówczas do garnka wrzucamy ziemniaki i kwaskowate jabłko. Gdy będą miękkie – miksujemy je na gładki krem i doprawiamy – musztardą Dijon, gałką, solą i pieprzem. Bardzo ważny jest sposób podania – z pokrojonymi winogronami, oliwą i uprażonymi płatkami migdałowymi. Na drugi dzień nie miałam już winogron i już zupa nie smakowała tak dobrze.
Ocena potrawy wg przepisu:
Smak: dobry
Czas przygotowania: ok. 45 min
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: raczej tak