Zupa z ciecierzycą – HUMMUS, ZA’ATAR I GRANATY

Zupa z ciecierzycą

Od razu przejdę do rzeczy – jest po prostu dobra i warto ją ugotować. Zaczynamy od pokrojenia: cebuli (1 sztuka), czosnku (4 ząbki), ziemniaków  w kostkę (2 sztuki), a marchewkę (2 sztuki) w plasterki. Następnie podsmażamy na oliwie cebulę, a dalej dodajemy pozostałe warzywa oraz przyprawy: 7 przypraw libańskich (2-3 łyżeczki), płatki chili, sól i pieprz. Zalewamy wywarem (750 ml) z warzyw (moim zdaniem możemy też zalać wodą), gotujemy około pół godziny na wolnym ogniu. Kolejnym krokiem jest dodanie na dziesięć minut przed końcem gotowania – pomidorów z puszki, a ostatnim etapem będzie  – dołożenie świeżego szpinaku (500 g według przepisu, ale możemy dodać mniej) i ponownie – wcześniejszych przypraw według uznania. Już na koniec – taki naprawdę ostatni – dodajemy posiekaną nać pietruszki 🙂

Przepis znajduje się na stronie 113.

Ocena potrawy:

Smak: bardzo dobry

Czas przygotowania: ok. 45 min

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: średnia (możemy mieć problem, by kupić przyprawę libańską, choć możemy też spróbować zrobić ją sami)

Polecam: tak

 

Dodaj komentarz