Zupa minestrone
Wariantów zupy minestrone jest … sama nie wiem ile, ale chyba kilkadziesiąt:) ta włoska pożywna zupa spożywana jest w wielu regionach Włoch, dawniej także przez mieszkańców gór. Jej podstawą są warzywa strączkowe – fasola zielona, żółta, groszek, fasola biała jaś – w zależności od upodobań oraz warzywa – ziemniaki, cukinia, marchew, pomidory, cebula, czosnek. Niekiedy dodaje się do niej także seler naciowy.
Propozycja zawarta w książce opiera się na dyni, ziemniakach, cebuli, porze, czosnku, które pokrojone w nieregularną kostkę podsmażamy na maśle klarowanym. Następnie dodajemy do nich bulion i pomidory w puszce, a gdy lekko zmiękną – fasolkę szparagową i groszek zielony. Do tak wybornego towarzystwa dołącza jeszcze bazylia, ale nie posiekana a z łodyżkami. Jak już wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy do nich przyprawy: sól, pieprz, wędzoną i słodką paprykę. Zupę należy podać z pieczywem oraz zaproponowanym w książce sosem na bazie bazylii, oregano, pietruszki, czosnku, parmezanu, oliwy, soli i pieprzu – mniam.
To moja ulubiona zupa – niezależnie jaki wariant wybierzecie, zawsze smakować będzie rewelacyjnie! Proponuję, by zamiast klasycznych pomidorów z puszki, dodać te z dodatkiem chili. Szczególnie zimą – niezwykle ogrzewa i syci.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: zdecydowanie tak!