Zupa kokosowa z czerwoną soczewicą i marchewką
To moja ulubiona, by nie napisać – to zupa, którą stawiam na pierwszym miejscu wśród wszystkich zup! Przede wszystkim jej smak przywołuje mi w pamięci smaki Maroka, za którymi bardzo tęsknię. Czas przygotowania to zaledwie 10-15 minut + gotowanie. W zasadzie chwilkę zajmuje nam pokrojenie marchewki, cukinii oraz obranie skórki z pomidorów po ich sparzeniu. Po „wyciągnięciu” esencji przypraw na oleju kokosowym, dalej zupa gotuje się sama. Należy pamiętać, żeby soczewica się nie rozgotowała!
Odnoszę wrażenie, że pozostawiona na następny dzień (o ile to jest w ogóle możliwe) jest jeszcze smaczniejsza. Aromat imbiru, curry, warzyw i mleka kokosowego tworzy raj dla naszych kubków smakowych. Polecam!
Smak: wyśmienity
Czas przygotowania: ok. 0,5 godziny
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: zdecydowanie tak!