Znakomity bigos ze śliwkami – Smakoterapia

Znakomity bigos ze śliwkami

Bigos ten przygotowałam krótko po tym jak sporządziłam inny z książki Marka Zaremby. Ciekawe danie, zawierające nie tylko kapustę kiszoną i kapustę włoską, ale także wiele warzyw – marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek. Dodatkiem jest tu sos Tamari oraz oczywiście passata pomidorowa i przyprawy. W bigosie są również tytułowe śliwki, ale uwaga – dodając ich tyle, ile jest w przepisie – możemy uzyskać lekko słodkawy posmak bigosu. Następnym razem nie dodam ich tyle. Nie mogłam natomiast zrezygnować z grzybów suszonych, więc do części bigosu dodałam je (tym bardziej, że rok 2017 obfitował w grzyby!).  Grzyby – jak to w bigosie – nadały nie tylko koloryt, ale i „zamknęły” całość. By przygotować bigos potrzebujemy ok. 2 godzin (tyle czasu potrzeba, aby smaki się „przegryzły”, a kapusta była bardziej miękka).

Ocena potrawy

Smak: dobry (lekko słodki)

Czas przygotowania: ok. 2 godzin

Stopień trudności: łatwy

Dostępność produktów: duża

Polecam: tak (z drobną korektą)

Dodaj komentarz