Złota zupa z kalafiora
Ciekawy sposób na przygotowanie pożywnej i rozgrzewającej zupy. Mając wcześniej przygotowany wywar warzywny możemy wykorzystać go zalewając pokrojone w kostkę i podsmażone na klarowanym maśle wraz z przyprawami (kurkumą, curry i odrobiną gałki muszkatołowej) – marchewką, cebulą, czosnkiem i ziemniakami oraz różyczkami kalafiora. Doprawiamy solą i pieprzem, a tuż przed podaniem – świeżymi ziołami.
Co ciekawe – zupa smakowała bardzo dobrze, ale następnego dnia z uwagi na problemy jamy ustnej mojego synka, zmiksowałam ją i wtedy smakowała wyśmienicie.
Jeżeli miałabym dokonać oceny – bardziej do gustu (mnie i mojej rodzinie) przypadła zupa-krem przygotowana na bazie tego przepisu następnego dnia.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. pół godziny
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak