ZIOŁA NA TALERZU – praca zbiorowa

ZIOŁA NA TALERZU – praca zbiorowa

Pierwszy raz, kiedy oglądałam tę książkę uznałam, że jej nie kupię, że wiele w niej jest zawartych przepisów, które w zasadzie są powieleniem wcześniejszych, jakie widziałam już w innych książkach. Jednak książka ta była mi chyba pisana i nie żałuję tego przeznaczenia. Inicjatorem książki jest Baziółka – znana firma kojarzona z rynkiem ziół, które możemy kupić w wielu marketach. Wojciech Kozłowski zaprosił do współpracy nad jej wydaniem znane postaci ze świata kulinariów, autorów książek, osoby kojarzone ze szklanym ekranem, są wśród nich: Zofia Cudny, Marta Dymek, Lara Gessler, Tomek Jakubiak, Samar Khanafer, Daria Ładocha, Grzegorz Łapanowski, Marieta Marecka, Marianna Medyńska, Eliza Mórawska – Kmita, Andrzej Polan, Paweł Sacha, Maia Sobczak, Jurek Sobieniak, Tomek Woźniak. Każda z wyżej wymienionych osób jest autorem jednego przepisu zamieszczonego w książce według ciekawej koncepcji. Otóż każdy rozdział „ma” swoje zioło, opatrzone wstępem jednego z przytoczonych autorów oraz jeden jego przepis i dodatkowo 4 inne inicjatora książki – firmy Baziółka. Razem książka zawiera 15 rozdziałów z przepisami: Bazylia, Bazylia tajska, Kolendra, Lubczyk, Majeranek, Melisa, Mięta, Oregano, Pachnotka, Pietruszka, Rozmaryn, Rukiew wodna, Szałwia, Szczaw czerwony, Tymianek oraz dwa dodatkowe: Właściwości lecznicze ziół i Jak dbać o zioła. Muszę przyznać, że to jedna z ciekawszych publikacji poświęcona kulinariom na mojej półce. Przepisy nie są wyszukane, a jednocześnie ich smak jest wyjątkowy. Są one oparte na ogólnie dostępnych składnikach, nie wymagają poświęcenia dużej ilości czasu. Dla mnie książka świetna – z ładnymi zdjęciami i przejrzystym układem. Mały mankament – brak alfabetycznego indeksu według nazw potraw rekompensuje spis treści.

Łącznie 239 interesujących stron i 75 przepisów, które uczynią z Was mistrzami kuchni opartej na  ziołach. Ja zamieściłam zaledwie 9 przepisów, ale wierzcie – tych ciekawych, na których widok wręcz… „ślinka cieknie” jest znacznie więcej w książce. Gdybym miała ją ocenić w skali od 1 do 5 – przyznałabym jej zasłużone 5!.

Ocena książki

Przepisy: Niewyszukane/Interesujące/Wyszukane

Szata graficzna: Przeciętna/Ładna/Ciekawa/

Stopień trudności: Dla początkujących/Dla gotujących/Dla zaawansowanych

 

 

 

 

Dania z książki

Dodaj komentarz