Ziemniaki zapiekane z serem gruyere i czosnkiem – Kuchnia w stylu wolnym
Nigdy nie przepadałam za ziemniakami, co oczywiście nie oznacza, że ich nie lubię. Jadam je rzadko, a kiedy to czynię, staram się, by ziemniaki nie były serwowane w sposób tradycyjny, to jest iście polski – ugotowane z garnka. Według tego przepisu przygotowywałam ziemniaki już kilka razy. Jednak za drugim razem wcześniej lekko ziemniaki podgotowałam, w przeciwnym razie trzeba będzie czekać ok. 1 lub 1 ¼ godziny, by „doszły” w piekarniku. Dobre, ale trzeba pamiętać, że ich częste jedzenie może przysporzyć nam nieco kilogramów. Dlaczego? Za sprawą sera i śmietany. Warto poczekać, aż górna warstwa się nieco zarumieni i będzie lekko chrupka. Jak dla mnie – warte grzechu.
Ocena potrawy:
Smak: dobry
Czas przygotowania: ok. godziny
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak