Zapiekanka z dyni piżmowej, komosy ryżowej i jarmużu – MINIMALIST BAKER

Zapiekanka z dyni piżmowej, komosy ryżowej i jarmużu 

Wybierając ten przepis byłam świadoma, że nie każdemu może on przypaść do gustu. Komosa ryżowa – szalenie zdrowa, ale o lekko ziemistym posmaku, dynia i jarmuż – to zestawienie dla tych, którzy dokonują świadomych wyborów żywieniowych. Nie sięgną zapewne po to danie – osoby lubujące kuchnię tradycyjną.

Skropioną olejem z pestek winogron, posoloną i popieprzoną dynię należy upiec w piekarniku, komosę ugotować, natomiast na patelni przesmażyć czosnek i cebulę na pozostałej ilości oleju. Gdy cebula się zeszkli, należy do niej dodać pieczarki, a gdy się zarumienią dodać jarmuż i orzechy włoskie. Przyprawić solą i pieprzem.

Komosę po ugotowaniu także doprawiamy i dodajemy do niej wegańskiego parmezanu, następnie należy połączyć wszystkie składniki, posypać wegańskim parmezanem i zapiec krótko w piekarniku. Jak dla mnie dobre, dla innych domowników średnie. Ja bym jednak poleciła to danie z uwagi na prozdrowotne właściwości użytych do jego przygotowania składników.

Ocena potrawy:

Smak: dobry

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwy

Dostępność produktów: duża

Polecam: raczej tak

Dodaj komentarz