Zapiekane warzywa z ziołami
Niby nic wielkiego – takie nasze polskie leczo… Jednak sezonowe warzywa – paprykę, cukinię, bakłażana, cebulę, czosnek i pomidory można byłoby robić na tysiąc sposobów! Tu do tego zacnego towarzystwa dołącza jeszcze ziemniak. W przepisie były ujęte pomidory z puszki. Jednak ja – z wiadomych względów – zdecydowałam się na świeże i dodałam własnego przecieru. Warzywa znalazły się w części poświęconej daniom z Grecji – dlatego nie mogło w nich zabraknąć ziół. Tym razem pojawiła się w składzie mięta oraz natka pietruszki i koperek. Ciekawa kombinacja. Mięta nadała cudownej świeżości daniu i pięknego aromatu. Polecam bo to inna, aczkolwiek ciekawa, wersja naszego leczo.
Ocena potrawy:
Smak: dobre
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny (warzywa na ogniu w żeliwnym garnku pozostają ok. 80 minut)
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak