Zapiekane jajka po prowansalsku z warzywami a’ la ratatouille
Jajka zapiekane w bardzo podobny sposób widziałam już w książce Persiana, acz jeszcze według tamtego przepisu ich nie robiłam. Warzyw przyrządzone na sposób ratatouille robiłam już wielokrotnie. W zasadzie wszystkie przepisy w tym względzie różnią się od siebie jedynie detalami. Jednak dotychczas nie łączyłam klasycznych warzyw – bakłażana, cebuli, cukinii, papryki, pomidorów i czosnku, doprawionych solą, pieprzem i posypanych dość mocno oregano, z jajkami. Kombinacja ta jest niezwykle udana. Wręcz obłędna. Stawiam ją nad najlepszym z najlepszych omletów!
POLECAM – jako danie obiadowe, bardziej aniżeli śniadaniowe.
Ocena potrawy:
Smak: wspaniały
Czas przygotowania: ok. 40-45 minut
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: zdecydowanie tak