Włoskie śniadanie z rodzynkami i winogronami – Beata Pawlikowska

Włoskie śniadanie z rodzynkami i winogronami

…włoskie:) Autorka Beata Pawilkowska tak zatytułowała to danie, gdyż winogrona kojarzą jej się z krajobrazem Włoch, w dodatku jednym ze składników są orzechy włoskie, stąd też dodatkowe skojarzenie z Włochami… czy to aby na pewno wystarczy, by uczynić tę potrawę włoskim śniadaniem? Jak dla mnie – nie. Danie śniadaniowe tu prezentowane, to kasza jaglana z dodatkiem tartego jabłka, płatków owsianych, odrobiną soli, cząstką pomarańczy, kurkumą, cynamonem, rodzynkami, orzechami włoskimi i prażonym sezamem, słonecznikiem i oczywiście winogronami. U mnie były to zielone, bo takie akurat miałam w domu. Jakie doznania smakowe? Średnie. Danie może byłoby smaczniejsze, gdyby nie ilość dodatków – 1 cząstka pomarańczy, garść orzechów, czubek łyżeczki cynamonu,  pół słodkiego jabłka. To, co mogło kaszy dodać aromatu było zaproponowane w malutkich ilościach, niemalże w smaku niewyczuwalnych. Owszem – może danie ma mieć iście dietetyczny charakter, ale nawet to mnie nie przekonuje.

Ocena potrawy:

Smak: średni

Czas przygotowania: ok. 25-30 min

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: duża

Polecam: raczej nie!

 

Dodaj komentarz