Wieńce drożdżowe z twarogiem i cynamonem
Z ciast tradycyjnych najbardziej lubię… drożdżowca… dla mnie ta prostota, smak wykorzystanego do jego przygotowania masła i oczywiście kruszonka, mają coś bajkowego… kojarzy mi się z dzieciństwem, radością i latami beztroski.
Podobnie tu – podstawą wieńca jest są składniki typowego „drożdżowca”. Jednak o jego wyjątkowości przesądza farsz. Do jego przygotowania wykorzystuje się twaróg, cynamon mielony, cukier i gałkę muszkatołową. Połączenie idealne.
Farsz czyni wieniec „lekko wilgotnym” i niezwykle aromatycznym. Smak wyśmienity. Nawet następnego dnia – trudno się od niego oderwać…
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 1 godz. 15 minut
Stopień trudności: średni
Dostępność produktów: duża
Polecam: zdecydowanie tak!