Wieńce drożdżowe z twarogiem i cynamonem Zosi cudny

Wieńce drożdżowe z twarogiem i cynamonem

Z ciast tradycyjnych najbardziej lubię… drożdżowca… dla mnie ta prostota, smak wykorzystanego do jego przygotowania masła i oczywiście kruszonka, mają coś bajkowego… kojarzy mi się z dzieciństwem, radością i latami beztroski.

Podobnie tu – podstawą wieńca jest są składniki typowego „drożdżowca”.  Jednak o jego wyjątkowości przesądza farsz. Do jego przygotowania wykorzystuje się twaróg, cynamon mielony, cukier i gałkę muszkatołową. Połączenie idealne.

Farsz czyni wieniec „lekko wilgotnym” i niezwykle aromatycznym. Smak wyśmienity. Nawet następnego dnia – trudno się od niego oderwać…

Ocena potrawy:

Smak:   bardzo dobry

Czas przygotowania:    ok. 1 godz. 15 minut

Stopień trudności:   średni

Dostępność produktów:   duża

Polecam:   zdecydowanie tak!

 

Dodaj komentarz