Wesołe kluseczki z dziurką, z sosem żurawinowym i rozmarynem
Kluseczki jak to kluseczki – wymagają czasu i trochę więcej poświęcenia aniżeli inne dania. Kluseczki z książki Mai Sobczak to zazwyczaj kompilacja gotowanych warzyw i oczywiście mąki. W tym wypadku warzywa, jakie należy dodać to marchewka i seler – oczywiście ugotowane i ugniecione widelcem. Niezwykle istotnym jest przy ich przygotowaniu, by zgodnie ze wskazówką Mai – nie dodać mąki nazbyt dużo, bo wtedy staną się za twarde. Ciasto ma być lekko klejące. Mnie udało się zrobić idealne, dlatego też po ich ugotowaniu – faktycznie rozpływały się w ustach. W przepisie zawarta jest informacja, by podawać je z sosem żurawinowym, na który także znajdziecie przepis w książce. Autorka podpowiada, że żurawina może być też zastąpione czerwoną porzeczką lub malinami. Ja użyłam porzeczki, którą dodałam do wcześnie przesmażonej cebuli czerwonej. Wyrazistości nadaje tu wino białe, które czyni sos wytrawnym, jednocześnie o wspaniałym smaku (na pewno do mięs byłby on wyśmienity).
Gdybym miała dokonać krótkiego podsumowania – ciekawe danie, warte wypróbowania.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 1 godzina (w tym zawarty jest czas na gotowanie)
Stopień trudności: średnie
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak