Wegetariańskie spaghetti Bolognese z warzywami, soczewicą i parmezanem
Przyznam, że z ogromną ciekawością przystąpiłam do robienia tego dania. Otóż autor Jamie Oliver proponuje, by połączyć borowiki suszone (wcześniej ugotowane do miękkości w oddzielnym garnuszku) z czerwoną cebulą, czosnkiem, gałązkami świeżego rozmarynu i…. selerem naciowym. Źródłem białka będzie w tym daniu soczewica. Do takiego składu dołączają także pomidory z puszki, a nawet z dwóch. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 35 min. Smaki w tym daniu pięknie się przenikają… nie ma zbytecznego przepychu, nie ma wykluczeń. Mimo, że tych składników jest niemało – są one tak dobrane, że wspaniale ze sobą komponują, tworząc niebanalne i zachęcające smaki. Mimo, że nie dążę do tego, w daniu można byłoby doszukiwać się mięsa. Ten akcent „a’la mięsny” jest tu wyraźny. Niby nic takiego, ale sądzę, że niejednego mężczyznę przekona taka perspektywa dania – nawet bez mięsa.
Ja polecam – jako sos do spaghetti lub samodzielne danie. Spróbujcie – warto!
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. ok. godzinę
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: zdecydowanie tak
C’est toujours le cas dans les vidéos de l’EI. {#ruby_54fa02b9 .block-header-inner{ color: }