Warzywa w wędzonym sosie pomidorowym – Wegańska kuchnia indyjska

Warzywa w wędzonym sosie pomidorowym

Kolejne warzywne danie o niepowtarzalnym smaku. Potrzebujemy do jego wykonania – marchewki, cebulę, fasolkę szparagową, paprykę, cieciorkę i kalafiora. Zaczynamy od cebuli i papryki, które smażymy razem na oleju. Na koniec dodajemy do nich dym w płynie – niestety ja go nie miałam oraz płatki papryki chipotle. Zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu (ja jeszcze dodatkowo dolałam) smażymy kumin, by wydobyć z niego smak i zapach. Dodajemy do niego imbir i czosnek oraz garam masala, wędzoną paprykę (u mnie trochę więcej aniżeli w przepisie z uwagi na brak dymu w płynie). Na koniec dodajemy pomidory – u mnie z puszki, gdyż w okresie zimowym staram się innych nie używać. Teraz wystarczy już tylko dodać cieciorkę i groszek oraz ocet z jabłek, sól i liście kozieradki, których też niestety nie miałam. Całość należy poddusić i danie gotowe. Na koniec posypałam je oczywiście kolendrą. Tak się składa, że tego dnia zrobiłam także puree z ziemniaków z dodatkiem marchewki i kalafiora. Warzywa wraz z puree smakowały wybornie.

Ocena potrawy:

Smak: wyśmienity

Czas przygotowania: ok. 45 minut (warzywa należy wcześniej ugotować, ale niezbyt długo, by były chrupkie)

Stopień trudności: średnie

Dostępność produktów: mała (jeżeli chodzi o przyprawy)

Polecam: zdecydowanie tak

 

Dodaj komentarz