Warzywa w sosie słodko-kwaśnym – Smakoterpia
Warzywa w tym wydaniu – papryka, cukinia, dynia (bakłażan), brokuł (kalafior), dymka, czosnek, „otulone” wybornym sosem pomidorowym na bazie octu naturalnie fermentowanego (u mnie jabłkowy) smakowały wspaniale. Aromatu potrawie dodaje imbir podgrzany wraz czosnkiem i dymką na tłuszczu. Wartym podkreślenia jest fakt, że octowy smak równoważy się z daktylami dodanymi do warzyw, tworząc wspaniały słodko-kwaśny duet. Na koniec do warzyw dodajemy cieciorkę (ja dodałam tę z puszki). Pani Iwona jako alternatywę do dyni proponuje bakłażana, osobiście wolałam tę drugą opcję. Bardzo pożywne i rozgrzewające danie! W przyszłości dodam do niego kumin rzymski i odrobinę curry, dodając wtedy też kalafior.
Ocena potrawy
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 0,5 godz.
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: raczej tak