Warzywa w królewskim sosie – Wegańska kuchnia indyjska

Warzywa w sosie królewskim

Królewskie danie, o wytwornym smaku, zostawiające lekki posmak nienasycenia. Autorka pozostawia tu dużą dowolność warzyw. Ja wybrałam do przygotowania potrawy – marchewki, brokuł, ziemniaki, fasolkę szparagową, ziemniaki, paprykę, cukinię. Warzywa wg przepisu należy gotować w wodzie, ale ja co najmniej paprykę wrzuciłabym na patelnię, by uwolniła swoją „moc”. Na patelni natomiast pojawić się mają przyprawy – kardamon, goździki, liście laurowe i mają tam tak długo pozostać, by uwolniły zapach. Gdy to uczynią dodajemy do nich cebulę, imbir i czosnek i pozostawiamy to towarzystwo tak długo dopóki dopóty cebula się nie zeszkli. Poźniej idzie już „z górki” – wystarczy dodać pomidory i nerkowce, a następnie je zmiksować. Po zmiksowaniu dodajemy kolejną porcję przypraw – kurkumę, kolendrę i garam masala oraz pieprz cayenne. Puree miksujemy, a dalej dodajemy do niego warzywa, rodzynki, orzechy i sól. Pamiętajcie jednak, by uważać, aby warzywa się nie rozgotowały, u mnie chwilę nieuwagi i już było za późno. Jednak… to danie było wspaniałe, jedno lepsze z jakich jadłam, a już na pewno z tej książki.

Ocena potrawy:

Smak: bardzo dobry

Czas przygotowania: ok. 30-35 minut

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: duża

Polecam: tak

 

 

Dodaj komentarz