Ukraiński sernik
Jak dla mnie – przepis na sernik dość nietypowy. Oprócz sera (500 g) mamy tu bowiem 100 g mąki semoliny, 100 g mąki pszennej lub kukurydzianej (ja dodałam tę drugą), 100 g cukru, 100 g roztopionego masła oraz 3 jajka, esencję waniliową, 2 łyżki rodzynek. Zamiast esencji dodałam skórkę pomarańczową skarmelizowaną w cukrze.
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na min 15 minut. Następnie pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Podajemy z konfiturą agrestowo-truskawkową lub bez niej.
Niestety – mnie to ciasto się nie udało. Po rozkrojeniu przypominało zakalec, choć trzeba przyznać, że w smaku było bardzo dobre. Jeszcze kiedyś podejmę próbę, może jednak się uda.
Ocena potrawy:
Smak: dobry
Czas przygotowania: około godzina
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: raczej tak