Turecka soczewicowa… Marty Dymek

Turecka soczewicowa

Robiłam tę zupę w roku ubiegłym, ale nadal pamiętam jej smak. Zgodnie z zapowiedzią wynikającą z nazwy – by ją przygotować musimy mieć soczewicę oraz podsmażone na oleju – cebulę, marchewkę, ziemniaka i czosnek, do których dodajemy przyprawy: ostrą i słodką paprykę oraz miętę. Kolejnymi składnikami, które nadają zupie smak, są pomidory krojone z puszki. Po ugotowaniu składników dodajemy do zupy sok z cytryny i blendujemy.

Zupa dobra, choć mięta ma w niej zaskakujący acz świeży smak. W przyszłości dodam jej trochę mniej aniżeli w przepisie – lubi bowiem dominować…

Ocena potrawy:

Smak: dobry

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwa

Dostępność produktów: duża

Polecam:  tak

Dodaj komentarz