Tortelli di Zucca – Italia do zjedzenia

Tortelli di Zucc

Z nadzieją przygotowywałam to danie. Bardzo ciekawy, wręcz lekko kontrowersyjny farsz – dynia, grana padano, bułka tarta, 1 jajko, musztarda diżońska oraz… ciasteczka amaretti… Jednym może smakować, innym nie – rzecz gustu i wyrobienia smaku. Dla mnie możliwe do akceptacji, ale daleko od kulinarnych uniesień. Ciasto – proste, choć zazwyczaj jak powiadają – w prostocie tkwi siła. Ja przy nim z sił opadłam. Wyrabiałam je – tak jak w przepisie ok. 15 min, schowałam do lodówki, by odpoczęło i może niedostatecznie rozwałkowałam (nie używałam maszynki), ciasto niestety było lekko twarde. Nie mam szczęścia do ciast z tej książki – widocznie i niestety.

Całość smaku dopełnia – moje ulubione masło szałwiowe, które ładnie komponuje się z nadzieniem pierożków. Czy zdecyduję się zrobić je jeszcze raz… niekoniecznie.

Ocena potrawy:

Smak:   średni

Czas przygotowania:    ok. godzinę

Stopień trudności:   średni

Dostępność produktów:   średnia

Polecam:   niekoniecznie

Dodaj komentarz