Tartaletki z ciasta francuskiego z czerwoną papryką i zapiekanym jajkiem
Kiedy po raz pierwszy robiłam to danie, minęło od tej chwili ok. 4 tygodnie, a ja już zdążyłam do niego powrócić. Dobre i szybkie w przygotowaniu i to jest wielka zaleta tarlaletek.
Zaczynając – pokrojone w paski paprykę i cebulę łączymy z sobą, dodajemy tymianek, przyprawy (mielona kolendra, łyżeczka mielonego kuminu), skrapiamy je oliwą i solimy. Warzywa wstawiamy do piekarnika, pilnując jednak, by nie stały się nazbyt miękkie. Po wyjęciu z piekarnika, dodajemy świeże zioła – kolendrę i pietruszkę. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, tniemy na kwadraty (ja niestety poszłam na skróty i nie uczyniła tego… wstawiłam całe ciasto francuskie), wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min.
Po wyjęciu z lodówki smarujemy wierzch ciast rozbełtanym jajkiem, śmietaną kwaśną i nakładamy warzywa, tak by środek pozostał pusty. Pieczemy w piekarniku, ale po 15 minutach wyjmujemy, by wbić jajka i wstawić jeszcze na 7 minut. Kiedy tarlaletki mamy upieczone, posypujemy je czarnym pieprzem, polewamy oliwą i posypujemy świeżymi ziołami.
Według przepisu – podajemy od razu. Tak najlepiej smakuje, choć na zimno też stanowi ciekawą przekąskę.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 1,20 min
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak