Tarta ze szparagami kozim serem i rukolą
Jak tylko przychodzi sezon na szparagi, kupuję je i szukam wciąż to nowych przepisów, które podbiją moje serce, a raczej podniebienie. Lubię bardzo przepis, gdzie na bazie oliwy, czosnku, szparagów pokrojonych na 5 cm kawałki i niestety śmietany tworzy się sos, którego smak wzbogaca się posiekaną bazylią, pietruszką i startym parmezanem…. W połączeniu z tagliatelle – rewelacja! Tu z kolei Grzegorz proponuje nam tartę i to w ciekawym towarzystwie. Po wykonaniu kruchego ciasta, które trzeba będzie zapiec krótko w piekarniku, przygotowujemy masę jajeczną, na którą składają się: jajka i żóltka, które razem rozbijamy trzepaczką, dodajemy do nich mleko, śmietankę i wszystkie przyprawy- pieprz, gałkę, sól. Na podpieczonym cieście układamy natomiast szparagi i zalewamy masą jajeczną. Prawda, że proste? A tak dobrze smakuje:) Polecam!
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 45 min
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: średnia (sezonowość)
Polecam: raczej tak!