Tarta z pomidorami i brzoskwiniami – Sezonowe warzywo

Tarta z pomidorami i brzoskwiniami

To jedno z pierwszych dań, jakie zrobiłam po zakupieniu książki (a już minęło od tej chwili sporo czasu). Zacznijmy od ciasta – przygotowywane jest na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Ja mieszam mąkę orkiszową oczyszczoną z pełnoziarnistą w stosunku 1:1. Do mąki dodaje się masło i śmietanę – trzeba przyznać ciasto jest dobre, a następnie chowam je do lodówki. Gdy już „tam swoje odstoi”, wyjmuje je, odczekuje by nabrało plastyczności, wykładam na blaszkę i posypuję na środku startym, dojrzałym serem. Według przepisu powinniśmy rozwałkować tak, by zostały brzegi, które po wyłożeniu na środek ciasta owoców, zgiąć do środka. No właśnie – farszem będą tu – zgodnie z nazwą potrawy – brzoskwinie i pomidory, które wykładamy na ciasto i skrapiamy miodem z octem balsamicznym. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem, posypujemy tymiankiem i oregano. Bardzo dobra tarta, acz ze swej strony proponuję, by dodać do niej odrobinę koziego sera – będzie jeszcze lepsza!

Ocena potrawy wg przepisu:

Smak: bardzo dobry

Czas przygotowania: ok. 1 godzina

Stopień trudności: łatwy

Dostępność produktów: duża

Polecam: tak

 

Dodaj komentarz