Tarta z łososiem
Nie miałam szczawiu, który jest jednym ze składników tej tarty, więc zastąpiłam go szpinakiem. Nie umniejszyło to bynajmniej wyjątkowości tej tarty. Wpierw przygotowuje się kruche ciasto na bazie mąki orkiszowej, masła, jajka i soli. Wstawia się je do zamrażalnika już włożone do foremki. W międzyczasie przygotowuje się śmietanę (u mnie jogurt z niewielką ilością śmietany), mleko, z dodatkiem jajka, startego parmezanu, przyprawione solą, kurkumą, pieprzem i zatarem. Autor przepisu zaproponował, aby na ciasto wyjęte z zamrażalnika wprost wykładać pokrojoną w piórka cebulę, oliwki, szczaw i chyba najważniejsze w tarcie – kawałki wędzonego łososia. Ja proponuję, by ciasto przykryć papierem do pieczenia, wysypać na niego groch i zapiec w piekarniku, a następnie wyłożyć warzywa z łososiem. Niezależnie, który wariant wybierzecie po wyłożeniu warzyw, całość polewamy śmietaną z dodatkami i zapiekamy w piekarniku ok. 40 minut lub krócej, jeśli ciasto jest wcześniej podpieczone. Na krótko przed wyjęciem z piekarnika posypujemy jeszcze parmezanem, a gdy już wyjmiemy – koperkiem. Pyszna – koniecznie musicie spróbować! Zachwyci wszystkich i domowników, i gości.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 1 godzina i 20 minut
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: zdecydowanie tak!