Tarta z karmelizowanej cebuli – Kuchnia w stylu wolnym

Tarta z karmelizowanej cebuli – Kuchnia w stylu wolnym

O ile nie przepadam za ciastami, to to ciasto szczególnie przypadło mi do gustu. Robiłam je wielokrotnie – jako samoistne ciasto lub jako bazę do tortów. Jest aromatyczne i wilgotne. Rozpływa się w ustach, a w wszystko to za sprawą jogurtu, masła i szklanki mocnej, zaparzonej kawy i jajek. Ciasto wychodzi dość duże, do jego przygotowania wykorzystuje się 3 szklanki mąki i ¾ szklanki kakao. Piecze się je na blasze ok. 30 cm, choć ja wykorzystałam nieco mniejszą i miałam je trochę wyższe. Niekiedy lubi popękać, tak jak u mnie, co jest widoczne na zdjęciu. W przepisie jest podane, aby dodać 2 szklanki cukru, ja dodaję zawsze mniej 1 i 1/3 szklanki maksymalnie.

Ciasto przełożone masą z serka np. President i bitej śmietany, z dodatkiem pokruszonej gorzkiej czekolady i odrobiny kawy oraz galaretki z mrożonymi malinami, smakuje wybornie. Jest idealne! Nie za słodkie, pysznie czekoladowe i wilgotne! Polecam także na specjalne okazje!

Ocena potrawy:

Smak: wyśmienite

Czas przygotowania: ok. 15 min (+pieczenie ok. 45 minut)

Stopień trudności: łatwy

Dostępność produktów: duża

Polecam: zdecydowanie tak!

 

Dodaj komentarz