Tarta tatin z jabłkami i tymiankiem
Połączenie tymianku i jabłek jest wyśmienite. Poczciwy tymianek tworzy wspaniały duet nie tylko z jabłkami, ale i gruszkami, winogronem, pomidorami, cukinią i… wieloma innymi owocami i warzywami. Ba – pasuje niemalże do wszystkiego. To ciasto smakować będzie wszystkim, a to za sprawą – kruchego ciasta, które jak wiadomo swój wyjątkowy smak zawdzięcza maśle, które stanowi jeden z głównych, a nawet śmiało mogę napisać główny składnik. Jabłka i tymianek wrzucamy na patelnię z masłem i brązowym cukrem w chwili, gdy cukier zacznie się karmelizować. Ważne, by nie mieszać nazbyt jabłek, by nie rozpadły się one na mniejsze kawałki. W tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, nakładamy na jabłka i wstawiamy do piekarnika (wraz z patelnią), pieczemy ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika, tartę lekko podważamy nożem i przykładamy do patelni talerz o nieco większej średnicy, by zwinnym ruchem przerzucić tartę. Uwaga – wiem, że to oczywiste, ale odczekajcie chwilkę lub zaopatrzcie się w grubą rękawicę, by się nie oparzyć o rączkę patelni. Tarta świetna, ale pamiętajcie – ważnym elementem jej przygotowania jest podsmażenie jabłek z tymiankiem na patelni. Ja dodałam sporo tymianku, chciałam, by był wyczuwalny, a że jabłka miałam dość słodkie, skropiłam je sokiem z cytryny – może być to też sok z pomarańczy.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. ok. 1 godzina
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak