Tarta migdałowa z pomidorami
Mimo, że nie przepadam za ciastem francuskim, w tym przepisie nie miało to najmniejszego znaczenia. Na pierwszy rzut oka, patrząc na przepis, można by rzec – standardowa tarta na bazie ciasta francuskiego, ale to nic bardziej mylnego!
Ta tarta jest wyśmienita! Ciasto francuskie – w tym przepisie wykorzystujemy to gotowe, kroimy pomidory na grubsze plastry i oliwki. Jednak sekret tkwi tu w masie masłowo-serowej. Masło rozcieramy z jajkami, dodajemy do nich trochę bułki tartej, czosnek przeciśnięty przez praskę, mielone migdały, a następnie ricottę i starty parmezan oraz listki tymianku. Całość solimy. Masę wykładamy na cieście, już w blasze, dodajemy pomidory i oliwki, całość skrapiamy oliwą, posypujemy listkami tymianku i wkładamy do piekarnia na ok. 25 minut. My jedliśmy tartę ziemną, co jednak nie ujmowało jej smaku. Cudowna!
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 1 godziny (w tym czas na pieczenie ok. 20-25 minut)
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: zdecydowanie tak!