Szpinakowy makaron pici z cukinią, pomidorkami i orzeszkami pini
To także stosunkowo proste i szybkie (a takie mimo wszystko wybierałam) danie z książki Jamiego, pod warunkiem, że odejdziemy troszkę od przepisu i użyjemy gotowego makaronu pici. Obok makaronu szpinakowego, do przygotowania dania potrzebne nam będą: cukinie – najlepiej baby, dojrzałe pomidorki koktajlowe, orzeszki pini, świeża bazylia, czosnek, parmezan, suszone płatki chili, oliwa. Na oliwie z dodatkiem czosnku i płatków chili przesmażamy cukinię, do której dodajemy pomidorki, podlewamy całość wrzątkiem, by wytworzył się sos. Na końcu dodajemy posiekaną bazylię i część parmezanu, drugą częścią posypujemy gotowe już danie na talerzu (ja ten etap pominęłam). Dobry, lekki makaron – w sam raz na letnie upały.
Ocena potrawy:
Smak: dobry
Czas przygotowania: ok. 15 min (ja bowiem użyłam gotowego makaronu)
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak