Szakszuka – OBFITOŚĆ
Nie mam możliwości wstawienia zdjęcia prezentującego efekt końcowy potrawy bowiem nie zdążyłam go zrobić, szakszuka została zjedzona J
Danie proste i jestem przekona, że wszystkim będzie smakować. Jak domniemam – stanie się tak za sprawą dodanych do niej jajek. Podobne danie zaproponował też w swej książce Jaglany detoks dla biegaczy Marek Zaremba i jego wersja chyba mnie jeszcze bardziej przypadła do gustu aniżeli opisywana w tej chwili szakszuka.
Szakszuka z Obfitości bazuje bowiem na paprykach i cebuli oraz dodanych do nich ziołach – kolendry, tymianku, pietruszki. Jak na szakszukę przystało, pojawia się w niej kumin, który w daniu gra jedną z głównych ról. Mamy tu także dojrzałe pomidory, które pod wpływem obróbki termicznej, mają nam wytworzyć sos. Charakteru potrawie nadają także szafran oraz pieprz kajeński. Całość bardzo smaczna i bardzo prosta oraz szybka w przygotowaniu. Do warzyw na końcowym etapie dodajemy jajka, które w daniu przybierają postać jaj sadzonych. Polecam – spróbujcie i zasmakujcie sami.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobra
Czas przygotowania: ok. 30 min
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak