Sycylijska zapiekanka rybna z bakłażanem, pomidorami i orzeszkami pinii
Zapiekanki tego typu robię bardzo często, bowiem połączenie ryb i pieczonych warzyw bardzo odpowiada mi smakowo. W tym przepisie warzywa, jakie będziemy piec w piekarniku to: bakłażany, pomidory, czerwona cebula, czosnek, seler naciowy (dość często występujący w daniach z tej książki), płatki chili, suszone oregano, kapary, rodzynki, orzeszki pinii, czarne oliwki. Warzywa polewamy oliwą z oliwek i pieczemy ok. 40 min. Po tym czasie, wyjmujemy je z piekarnika, by dodać rybę, która dotychczas marynowała nam się w soku z pomarańczy – najlepiej filet białej ryby bez ości – u mnie był to leszcz i niestety ości miał. Warzywa i rybę wstawiamy dodatkowo na 15 min. Po tym czasie będą już gotowe. Jamie Oliver zaproponował to danie z kuskusem, ale ja jedząc je na kolację – pominęłam go. Moim zdaniem i mojej rodziny, to ciekawe połączenie smaków, warto zatem spróbować. Proponuję jednak dorsza zamiast leszcza.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. ok. godzinę
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak