Solanka
Zupa z salami, a w moim wykonaniu bez. Była trzecią, którą ugotowałam na podstawie przepisu z książki Mamuszka i przyznam, że najmniej mi smakowała, aczkolwiek trzeba też stwierdzić, że nie była zła. Gdybyście zdecydowali się przygotować ją na wywarze mięsnym (z kości wołowych), to wystarczy zalać je wodą i dodać do nich liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Po 1,5 godziny dodajemy do wywaru podsmażoną na oleju cebulę, marchewkę startą na tarce na dużych oczkach z dodatkiem koncentratu i cukru. Następnie pozostaje nam dołożyć podsmażone także na oleju pieczarki i starte ogórki kiszone oraz odrobinę soku z ogórków. Na sam koniec zaś dodajemy oliwki i kapary. Podajemy z plasterkami z cytryny i posiekaną natką. Jak dla mnie – zgodnie z nazwą – jest ona trochę słona.
Może nie podbiła moje serca, ale jest dobra i warto ją ugotować.
Ocena potrawy:
Smak: dobry
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak