Smażona kapusta z czosnkiem i chili – PROSTO

Smażona kapusta z czosnkiem i chili

Zawsze miałam problem z podaniem kapusty… nie gotuję dań tradycyjnych, więc młodą kapustę w „polskiej wersji” rzadko jadam… a przecież jest dobra i przede wszystkim zdrowa. Po prostu nie mam na nią pomysłu:(

W tym daniu autor poleca kapustę stożkową i taką też udało mi się kupić. Ostrości i wyrazistości smaku nadaje jej czosnek i chili (6 ząbków i 2 czerwone chili, choć ja dałam tylko jedną), które przesmażamy na oleju w woku około 1 minuty. Następnie dodajemy cebulki dymki i jeszcze smażymy mieszając ok. 2 minuty. Partami dokładamy kapustę (1 sztuka), doprawiamy solą i smażymy ok. 5 minut, by była jędrna (to kolejny aspekt, który odróżnia ją od tej naszej, rozgotowanej). Odstawiamy na 5 minut i podajemy z cząstkami limonki.

Ocena potrawy:

Smak: dobry

Czas przygotowania: ok. 15 minut

Stopień trudności: łatwy

Dostępność produktów: duża

Polecam: tak

 

 

 

Dodaj komentarz