SMAK ŻYCIA
Smak życia, to kolejna obowiązkowa lektura w domowej biblioteczce osób, które dbają o zdrowie. To nie tylko ciekawe i stosunkowo proste i zarazem smaczne potrawy, ale przede wszystkim poradnik jak cieszyć się życiem w zdrowiu, być pełnym sił witalnych i radości.
Podobnie jak w innych książkach, Pani Agnieszka także i w tej opowiada nam o swoich własnych doświadczeniach na drodze zmian nawyków żywieniowych. Z niej dowiadujemy się, jak dążąc do szczupłej sylwetki, ograniczając jedzenie, zastępując sól czy cukier ich chemicznymi odpowiednikami – szybko wpadała w pułapkę i wracała do swej poprzedniej wagi. Co więcej, wyznaje, że diety cud doprowadziły ją do anemii. Dopiero książka, jak nam wskazuje Pani Agnieszka, opisująca zasady łączenia produktów, sprawiła, że uzyskała równowagę – zarówno tę związaną z wagą ciała, jak i z witalnością oraz samopoczuciem.
Pani Agnieszka w swej książce zwraca uwagę także na inne, ważne aspekty towarzyszące jedzeniu jak: radość życia, spokój oraz wpływ jedzenia na urodę. Wskazuje, że liczne badania udowodniły, że najlepszą dla samopoczucia i wyglądu jest dieta śródziemnomorska, oparta na dużej ilości warzyw, owoców, ryb, a niewielkiej ilości mięsa. Podaje nam także wspaniałe naturalne przepisy upiększające – ziołowe napary do płukania włosów, maseczki, peelingi, kąpiele, okłady na oczy. Opisuje to, co w naszej kuchni znaleźć się powinno, jeżeli chcemy myśleć o zdrowiu i w zdrowiu żyć – oliwie, w tym z imbirem, kolendrą, ziołami prowansalskimi, maśle klarowanym, soli, occie balsamicznym, ziołach w doniczkach, mrożonych ziołach, miodzie. Nie brakuje tu praktycznych wskazówek i licznych podpowiedzi jak przygotować w domowym zaciszu żywnościowe i zdrowotne specjały.
Wreszcie przepisy. Książka zawiera liczne przepisy według podziału: Na dobry początek dnia (dania śniadaniowe oraz informacje o dobroczynnych właściwościach spiruliny, pyłku pszczelego, wody z miodem, wody z cytryną, soków z warzyw i owoców); Sałatki; Zupy; Przystawki; Na dodatek, Ryby i owoce morza; Drób, Wegetariańskie dania główne; Na słodko; A do picia… (moje ulubione przepisy na aromatyczne herbatki i napoje). Na koniec mamy Postscriptum, a w nim… historię noża, pałeczek, łyżkiJ A taki prawdziwy koniec, to ciepłe i mądre słowa Pani Agnieszki – przesłanie dla czytelników, którzy zdecydowali się sięgnąć po tę ciekawą i wartościową książkę.
Ocena książki
Przepisy: Niewyszukane/Interesujące/Wyszukane
Szata graficzna: Przeciętna/Ładna/Ciekawa/
Stopień trudności: Dla początkujących/Dla gotujących/Dla zaawansowanych