Ślimaczki z pieczarkami, karczochami i fetą
Przyznaję… nie miałam ciasta filo, więc zrobiła ślimaczki z ciasta francuskiego. Mimo to ślimaczki okazały się świetną przekąską. Zapewne ciasto filo byłoby bardziej smaczne, bardziej kruche i wpływałoby na jakość dania. Niemniej – zamiana ta nie odbiła się na walorach smakowych. Jednak… jak to z ciastem francuskim bywa – na drugi dzień nie smakuje już tak dobrze. Co jednak warto podkreślić, iż połączenie pieczarek, karczochów (w zalewie) i fety dawało ciekawy efekt. Wprawdzie karczoch na naszych polskich stołach nie jest częstym bywalcem, a i przygotowanie go też wymaga umiejętności – to jednak smak, nie dający się porównać z innym, jest dość wyrazisty i charakterystyczny. Myślę, że dla osób, które niekoniecznie są otwarte na „nowe smaki” sam karczoch – może nie podbić serc i zyskać sobie przychylność. Choć ja go lubię i już!
Czy poleciłabym to danie? Hm.. tak, ale osobom, które chętnie poszukują nowych smaków i kuchennych inspiracji.
Smak: dobry
Czas przygotowania: ok. 15 min
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: średnia (a nawet mała – karczochy nie w każdym sklepie są dostępne)
Polecam: raczej tak