SEZONOWE WARZYWO – Dominika Wójciak

SEZONOWE WARZYWO

Zdaje się, że w dzisiejszych czasach wydanie autorskiej książki kulinarnej jest bardzo proste. Może to uczynić każdy, kto ma trochę pojęcia o gotowaniu, a jeśli się jest osobą znaną z telewizji z programów kulinarnych – to pojawienie się na rynku wydawniczym jest wyłącznie kwestią czasu. Wiele z książek młodych autorów, którzy debiutują w kulinariach na szklanym ekranie lub w internecie, prowadząc własnego bloga, to ciekawe propozycje. Zdarza się jednak, że przepisy z książek brzmią bardzo podobnie do tych, które wcześniej już gdzieś widzieliśmy… ostatnio jedna z osób zasugerowała mi – „zmień jeden ze składników i już masz inny przepis! Możesz go zaproponować jako własny” – ale to nie o to w tym wszystkim przecież chodzi! Kulinaria są jak tworzenie dzieł sztuki! Wymagają własnej inwencji, kreatywności, wyczucia i… smaku! Zwłaszcza smaku!

„Sezonowe warzywo” to propozycja uczestniczki docenionej przez jurorów MaasterChefa oraz kucharza Gordona Ramsaya – Dominiki Wójciak. Pani Dominika nie waha się sięgać w kuchni po mniej znane połączenia smaków, zaskakuje, edukuje, eksperymentuje.

Dla mnie jednak – miarą dobrej książki z przepisami – jest chęć ugotowania z niej wielu potraw. Tu było trochę inaczej… Długo zastanawiałam się – jakie przepisy wybrać… wybrałam 9, które opisuję na mym blogu i wybrałabym jeszcze może 2-3 i na tym lista zostałaby zamknięta. Dodam, że lista wszystkich potraw zawartych w książce nie jest wcale taka krótka – jest ich bowiem 102. Przepisy najczęściej wymagają wykorzystania wielu składników, są niekiedy czasochłonne, nie zawsze, jak dla mnie – trafione pod względem doboru składników. Jak na książkę o warzywach przystało – układ przepisów w książce zawiera się według nazw poszczególnych warzyw – Pietruszka, Szparagi, Fasolka Szparagowa, Ogórek, Pomidor, Papryka, Bakłażan, Brukselka.

Mamy jeszcze indeks A – wg kolejności alfabetycznej potraw i Indeks B wg rodzajów dań: Ciasta i Desery, Dania Główne, Dodatki, Pasty, Kremy i Sosy, Napoje, Owsianki i Kaszki, Przekąski, Sałatki, Śniadania, Zupy. Zatem nawigacja po książce jest bardzo, bardzo czytelna i przejrzysta. Ciekawym jest także wstęp w postaci informacji o produktach i ich właściwościach.

Dla podsumowania – książka oryginalna, ale nie kupiłabym gdybym miała to uczynić ponownie. Nie kupiłabym jej także osobie, która uważa gotowanie za swą pasję, choć może jednak… Uczyniłabym to bardziej dla sprawdzenia – czy podziela ona moją opinię. Uważam jednak autorkę za  ciekawą postać – z ogromnym potencjałem. Chętnie zobaczyłabym inne – wcześniejsze pozycje książkowe tej autorki. Niekiedy zdarza się bowiem, że w bogatym dorobku znajdzie się mniej wyjątkowa książka. Być może właśnie na taką trafiłam lub taką, która zaspakaja inne ale nie moje gusta smakowe.

Ocena książki

Przepisy: Niewyszukane/Interesujące/Wyszukane

Szata graficzna: Przeciętna/Ładna/Ciekawa/

Stopień trudności: Dla początkujących/Dla gotujących/Dla zaawansowanych

 

Dodaj komentarz