Sałatka z wędzonego bakłażana – Persiana

Sałatka z wędzonego bakłażana

Przygotowując to danie wpierw należy zacząć od opiekania bakłażanów. Autorka proponuje, by zrobić to nad płomieniem na grillu lub nad palnikiem kuchenki gazowej, tak by skórka się zwęgliła, a miąższ stał się miękki. Ja tym razem, choć niezmiernie rzadko to czynię – poszłam na „łatwiznę”. Zapiekłam je w całości w piekarniku, włączając funkcję grilla. Skórka może się nie zwęgliła, ale się mocno „pomarszczyła”. Wyjęłam tak jak to było w przepisie – miąższ i pokroiłam go, następnie dodałam do niego papryki – ½ czerwonej i ½ zielonej. Całość polałam dresingiem przygotowanym na bazie oliwy, czosnku, soku z cytryny, doprawionym pieprzem i solą. Na koniec została już tylko do posypania natka pietruszki i jest! Dobre danie, szczególnie dla „bakłażanowców”. Dla mnie bardziej sprawdza się jako pasta aniżeli sałatka. Choć każdy może mieć oczywiście inne zdanie na ten temat.

Ocena potrawy:

Smak: dobry

Czas przygotowania: ok. 0,40 godziny

Stopień trudności: łatwy

Dostępność produktów: duża

Polecam: tak

Dodaj komentarz