Sałatka z tuńczykiem wg Marka Zaremby

Sałatka z tuńczykiem

Dopiero przy trzecim detoksie z kaszą jaglaną zdecydowałam się na tę sałatkę. W zasadzie sama nie wiem dlaczego nie skupiała ona mojej uwagi, nie pobudzała do działaniaJ

Mając tuńczyka kupionego w kawałku, usmażyłam go na oliwie, do środka kładąc ząbki czosnku. Zastąpił on w sałatce tuńczyka z puszki. Czy dobrze? Pewnie trochę zdrowiej (choć w ostatnich latach temat wpływu ryb na zdrowie z uwagi na warunki hodowlane lub czystość jest bardzo wątpliwy), ale taka postać tuńczyka nie każdemu może przypaść do gustu. Intensywność smaku jest bardzo duża, ryba jest wyrazista, nawet w połączeniu z innymi składnikami. Nie przeszkodziło to jednak, by danie to uznać za smaczne i godne polecenia. Ciekawie komponują się tu kasza, pomidorki, cebula, oliwki i jarmuż, który przy mocno zakwaszającej organizm rybie – ma właściwości alkaiczne.

Całość dopełnia słodko-ostry dresing.

Czas potrzebny na wykonanie dania – ok. 35-40 minut (wraz z gotowaniem i prażeniem kaszy).

Ocena potrawy

Ocena potrawy:

Smak: bardzo dobra

Czas przygotowania: 35-40 min

Stopień trudności: łatwa

Dostępność produktów: duża

Polecam: tak!

Dodaj komentarz