Sałatka z pieczoną cebulą, gruszką i winogronami
Bardzo lubię połączenia słodkiego z ostrym. Jeżeli dodatkowo mamy do czynienia z freekehem, orkiszem lub pęczakiem czy komosą ryżową – to doznania smakowe (w mojej ocenie oczywiście) – murowane! W przepisie – autorka Sezonowego warzywa – proponuje nam niebanalne zestawienia z dodatkiem oliwy, pieczonej gruszki, cebuli czerwonej i winogron. Przyznam szczerze, że nie podejmowałam wcześniej próby włożenia winogrona do piekarnika i ten eksperyment był dla mnie miłym zaskoczeniem. Jeszcze ciepłe, dopiero co wyjęte z piekarnika winogrono – zmieniło smak… bardzo przypominało pieczone jabłko. To tyle jeżeli chodzi o miłe zaskoczenia. Kolejne składniki, jakie dodałam do orkiszu, to skórka i sok z pomarańczy, rukola, kiełki rzodkiewki, orzechy włoskie i ser kozi. Trochę tłocznie nam się zrobiło… Może nazbyt przesadnym byłoby określenie, że danie było przeciętne (a na pewno, że nie było ono dobre), jednak uważam, że jak w wielu daniach z książki – trochę za dużo się w nim działo… Mnie nie przekonało… Niestety.
Ocena potrawy wg przepisu:
Smak: przeciętny
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Stopień trudności: średni
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak