Sałatka z mango Alphonso i ciecierzyca w curry
Wykonałam to danie jako czwarte z książki Cała Obfitość i po raz kolejny się nie zawiodłam. Wręcz piałam z zachwytu – bowiem kompilacja smaków tworzy tu niepowtarzalną całość, pozostawiającą na długo magiczny smak na podniebieniu. Co sprawia, że tak się dzieje? Połączenie przypraw kolendry, czarnej gorczycy, kminu rzymskiego, curry, kurkumy z cieciorką, kalafiorem, cebulą . Na sam koniec dopełnieniem tego cudownie pysznego dania jest papryczka chili drobno posiekana, sok z limonki młody szpinak, przełamane słodyczą pokrojonego w kostkę mango. To danie dostarczy wielu doznań smakowych miłośnikom kuchni indyjskiej, libańskiej, tajskiej.
Dla mnie rewelacja!
Ocena potrawy:
Smak: wyśmienity
Czas przygotowania: ok. 1 godzina i 10-15min (w tym czas na ugotowanie przez noc moczonej cieciorki)
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: zdecydowanie tak!