Sałatka z figami, pecorino i orzechami włoskimi
Sałatki z książki sirocco wkraczają poza standardy… proste i wykwintne jednocześnie. Przełamują stereotypy w zakresie łączenia składników – słodkie i ostre jednocześnie. Tekstura dająca rozkosz smakowania, to poszukiwanie tego, co niebanalne i zaskakujące w swym braku złożoności.
Ale do rzeczy – sałatka opiera się na kilku składnikach, które w zasadzie wymienione są już w nazwie (ja użyłam fety, gdyż autorka zamiennie ją też proponowała) – do tego oczywiście mieszanka sałat i sos na bazie octu balsamicznego.
Ciekawe połączenie – spróbujcie, czy i Wam smakuje. Mnie na pewno!
PS o sukcesie dania decyduje jednak jakość fig. Nie mogą być „przedojrzałe” ale jednoczenie twarde. Muszą być słodkie w smaku, a nie mdłe, a i takie niestety się zdarzają.
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 10-15 min
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak