Sałatka z figami, pecorino i orzechami włoskimi – Sirocco

Sałatka z figami, pecorino i orzechami włoskimi

Sałatki z książki sirocco wkraczają poza standardy… proste i wykwintne jednocześnie. Przełamują stereotypy w zakresie łączenia składników – słodkie i ostre jednocześnie. Tekstura dająca rozkosz smakowania, to poszukiwanie tego, co niebanalne i zaskakujące w swym braku złożoności.

Ale do rzeczy – sałatka opiera się na kilku składnikach, które w zasadzie wymienione są już w nazwie (ja użyłam fety, gdyż autorka zamiennie ją też proponowała) – do tego oczywiście mieszanka sałat i sos na bazie octu balsamicznego.

Ciekawe połączenie – spróbujcie, czy i Wam smakuje. Mnie na pewno!

PS o sukcesie dania decyduje jednak jakość fig. Nie mogą być „przedojrzałe” ale jednoczenie twarde. Muszą być słodkie w smaku, a nie mdłe, a i takie niestety się zdarzają.

Smak: bardzo dobry

Czas przygotowania: ok. 10-15 min

Stopień trudności: łatwy

Dostępność produktów: duża

Polecam: tak

Dodaj komentarz