Sałatka z czerwonego ryżu z berberysem, grillowanymi warzywami i prażonymi migdałami – Persiana

Sałatka z czerwonego ryżu z berberysem, grillowanymi warzywami i prażonymi migdałami

Bardzo lubię czerwony ryż. Ma zupełnie inny smak aniżeli biały, dziki, czy czarny. Dla mnie przypomina on delikatnie w smaku, a raczej bardziej w swej strukturze – ziarna (koniecznie trzeba pilnować, by ryż nam się nie rozgotował). Sama sałatka łączy w sobie bogactwo orientalnych smaków. Do ryżu bowiem, po ugotowaniu oczywiście, dodajemy owoc berberysu, a jeśli go nie mamy tak jak w moim przypadku – możemy go zastąpić na przykład żurawiną lub suszonymi wiśniami. Następnie ryż skrapiamy obficie oliwą, czerwonym octem winnym i sokiem z połówki pomarańczy. Czekamy, by wchłonął wszystkie te, cudowne aromaty. Kolejnym krokiem w przygotowaniu dania jest grillowanie warzyw – cukinii i bakłażana, a następnie ich dodanie do ryżu. Elementem finalnym – wieńczącym całe danie – jest już tylko dodanie prażonych migdałów, listków kolendry oraz pieczonej, czerwonej papryki. Jak dla mnie… zjawiskowe i wyraziste danie. Fuzja orientalnych smaków! Mimo, iż wymaga trochę czasu, polecam – na pewno Was nie zawiedzie.

Ocena potrawy:

Smak: wspaniały

Czas przygotowania: ok. godziny

Stopień trudności: średni

Dostępność produktów: duża

Polecam: zdecydowanie tak

 

Dodaj komentarz