Sałatka z bakłażana i ciecierzycy
Odkąd odkrywam dania kuchni bliskiego wschodu, stały się one moimi ulubionymi. Kuchnia libańska tworzy piękne połączenia smaków, które choć zaskakują – wspaniale smakują (ale rym:)).
Zaczynamy od bakłażana, którego kroimy w centymetrową kostkę, solimy i smażymy na oliwie ok. 10 min. Na koniec dorzucamy czosnek – drobno posiekany, ocet winny, kumin i przyprawę – siedem smaków oraz melasę z granatów. Przekładamy na talerz i dodajemy posiekaną w pióra cebulę, ciecierzycę, natkę pietruszki i pestki granatu. Mieszamy i jemy, tylko szybko – by inni nam nie zjedli.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. pół godziny
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: średnia (może być kłopot z kupieniem w mniejszych miejscowościach melasy z granatów i przyprawy siedem smaków)
Polecam: zdecydowanie tak!