Sałatka na ciepło
Bardzo smaczna i prosta potrawa. Odkąd zaczęłam gotować z książkami Marka Zaremby, odczarowałam brokułJ Stało się to za sprawą jego gotowania – zgodnie z zaleceniami Marka – 3 minuty na patelni (garnku) z niewielką ilością wody. Jest wówczas jędrny i smaczny. Zahartowany pod zimną wodą utrzymuje swój piękny zielony kolor.
Bałam się tej sałatki jeszcze z jednego powodu… Otóż miałam dwie nieudane próby z komosą ryżową… Zalałam ją wcześniej zbyt dużą ilością wody i rozgotowała mi się, stając się gorzką papką. Dziś pamiętam, by ją dobrze wypłukać – podobnie jak kaszę jaglaną, a następnie wstawić do garnuszka z niewielką ilością wody – zawsze przecież można ją dolać, jeśli zajdzie taka potrzeba. Mimo, że staram się solić niewiele, komosę dosalam (ale oczywiście w granicach zdrowego rozsądku), jest smaczniejsza, traci swą naturalną goryczkę.
Szybko i sprawnie – czas niezbędny to ok. 20 minut.
Sałatka niebywale prosta z dressingiem na bazie curry. Polecam jako danie na śniadanie lub kolację.
Ocena potrawy
Ocena potrawy:
Smak: dobry
Czas przygotowania: ok. 20 min
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak