Ryż szafranowy z owocami berberysu, orzechami pistacjowymi i ziołami – Jerozolima

Ryż szafranowy z owocami berberysu, orzechami pistacjowymi i ziołami

Bardzo ciekawy pomył na podanie ryżu. Może to być danie – samo w sobie lub dodatek na przykład do ryby.

Masło topimy w garnku lub na patelni, wrzucamy ryż, a następnie dodajemy wrzątek, sól i pieprz. Gotujemy ryż do miękkości, a następnie dodajemy do niego wodę z namoczonym w niej szafranem (zalewamy go wrzątkiem i pozostawiamy na ok. 30 min). Ryż po ugotowaniu (ale jednocześnie pamiętajmy, by go nie rozgotować), odstawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 min. Następnie dodajemy do niego owoce suszone berberysu, które także wcześniej moczymy w wodzie z odrobiną cukru, zioła  (koperek, trybula, estragon) oraz niesolone pistacje (zostawiając jednak część do posypania dania).

Pyszny ryż – warto spróbować!

Ocena potrawy:

Smak: bardzo dobry

Czas przygotowania: ok. 35 min

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: średnia (możemy mieć problem z kupieniem trybuli i berberysu)

Polecam: tak

Dodaj komentarz