QUICHE – Dobre życie

QUICHE – Dobre życie

Gdyby ktoś zadał mi pytanie, który przepis z książki DOBRE ŻYCIE w moim odczuciu jest najlepszy       – odpowiedziałabym bez wahania – jest to QUICHE! Ten przepis robiłam wiele, wiele razy, dla wielu, wielu osób – niezależnie od wieku, poglądów kulinarnych, pory dnia, roku, czy godziny – każdy odpowiada: to jest pyszne!

Podstawą jest tu ciasto kruche oczywiście z dodatkiem miękkiego masła, szczypty soli, mąki, jajka i zimnego mleka. Jednakże to, co stanowi o jego wyjątkowości, to dodatki – szpinak, przesmażony wcześniej na oliwie (ja do niego dodaję także odrobinę czosnku), orzechy (u mnie włoskie), serki kozie, niewielka ilość śmietanki połączona z rozbełtanymi jajkami ze szczypiorkiem, doprawionymi gałką muszkatołową i pieprzem cayenne oraz pomidory pokrojone w plastry. Na wierzch, by wzmocnić jeszcze smak, wystarczy posypać tartym, żółtym serem – najlepiej prawdziwym cheddarem (nie wyrobem seropodobnym!) i w blaszce (musi mieć min 3o cm, inaczej ciasto będzie grube, a przez to mniej smaczne) wkładamy do piekarnika.

Tak jak napisałam powyżej – żaden człowiek się jemu nie oprze… 🙂

 Ocena potrawy:

Smak: wyśmienity!

Czas przygotowania:  ok. 1 godzina

Stopień trudności:   łatwy

Dostępność produktów:   duża

Polecam:  zdecydowanie tak!

Dodaj komentarz