Potrawka z bakłażana i boczniaków na puree z fasoli – Sezonowe warzywo

Potrawka z bakłażana i boczniaków na puree z fasoli

Ciekawe danie, ale wymagające zaangażowania i nieco więcej czasu. Do jego przygotowania potrzebować będziemy fasoli o dużych ziarnach, którą wcześniej należy namoczyć przez noc. Po ugotowaniu z solą i torebką herbaty koperkowej – autorka sugeruje, by obrać ziarna fasoli z łuski. Ja tego jednak nie zrobiłam – ale puree i tak było gładkie i smaczne. Następnie należy dodać śmietanę i skórkę cytrynową, i całość zmiksować na gładką masę z dodatkiem wody z gotowania fasoli. Bakłażana – bo i on bierze w tym daniu swój niemały udział, kroimy w dużą kostkę, solimy, a po 10 minutach wyciskamy z niego sok, skrapiamy oliwą, posypujemy pieprzem i ponownie solą. Pieczemy w piekarniku ok. 20 minut.

Cebulę kroimy w piórka i karmelizujemy na patelni z dodatkiem oleju, dodajemy starty na grubych oczkach czosnek, liście tymianku, posiekane igiełki rozmarynu i smażymy jeszcze 3 minuty. Pozostały nam jeszcze boczniaki, które czyścimy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski o grubości około 2 cm, wrzucamy do cebuli z ziołami, doprawiamy solą i pieprzem, a na końcu dolewamy białe wino. Autorka proponuje także, by dodać kilka łyżek wody z gotowania fasoli – jeśli danie okaże się zbyt suche. Podajemy z puree z fasoli. Ciekawe danie, aczkolwiek tak jak napisałam powyżej – wymagające czasu. W mojej ocenie dobre, ale nie na tyle, bym do niego wróciła…

Ocena potrawy wg przepisu:

Smak: dobry

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny

Stopień trudności: łatwy

Dostępność produktów: duża

Polecam: raczej tak

Dodaj komentarz