Porzeczkowe ciasto Marysi z budyniową pianką – wg Zosi Cudny

Porzeczkowe ciasto Marysi z budyniową pianką

Opisując to ciasto należy zacząć od stwierdzenia, iż jest ono na pewno niebywale proste, że można je zrobić szybko o ile ma się pod ręką – w domu, czy w ogrodzie czerwone porzeczki. Zatem ciasto zdecydowanie letnie, nie zimowe. Czytając nazwę ciasta, nieco inaczej wyobrażałam je sobie. Szczególnie budyniową piankę, skoro – budyń, to pomyślałam, że musi mieć konsystencję znanego z nam z okresu dzieciństwa budyniu na mleku. Nic bardziej mylnego. Podstawą pianki są ubite białka, do których dodajemy proszek budyniowy i olej, a zatem łatwo można wyobrazić sobie – tytułową piankę. Ciasto natomiast na bazie masła i mąki krupczatki, to tradycyjne ciasto kruche takie, które często przygotowuje się robiąc tartę.

Warto teraz podsumować – ciasto jest dobre i niewątpliwie warto je upiec, choć  z drugiej strony, mimo, że ciasta z owocami to te, które lubię najbardziej, nie jestem przekonana, iż będzie to moje ulubione. Spróbujcie i oceńcie sami.

 

Ocena potrawy:

Smak:   dobry

Czas przygotowania:    ok. godz.

Stopień trudności:   łatwy

Dostępność produktów:   duża (w sezonie letnim)

Polecam:   raczej tak

 

Dodaj komentarz