Porzeczkowe ciasto Marysi z budyniową pianką
Opisując to ciasto należy zacząć od stwierdzenia, iż jest ono na pewno niebywale proste, że można je zrobić szybko o ile ma się pod ręką – w domu, czy w ogrodzie czerwone porzeczki. Zatem ciasto zdecydowanie letnie, nie zimowe. Czytając nazwę ciasta, nieco inaczej wyobrażałam je sobie. Szczególnie budyniową piankę, skoro – budyń, to pomyślałam, że musi mieć konsystencję znanego z nam z okresu dzieciństwa budyniu na mleku. Nic bardziej mylnego. Podstawą pianki są ubite białka, do których dodajemy proszek budyniowy i olej, a zatem łatwo można wyobrazić sobie – tytułową piankę. Ciasto natomiast na bazie masła i mąki krupczatki, to tradycyjne ciasto kruche takie, które często przygotowuje się robiąc tartę.
Warto teraz podsumować – ciasto jest dobre i niewątpliwie warto je upiec, choć z drugiej strony, mimo, że ciasta z owocami to te, które lubię najbardziej, nie jestem przekonana, iż będzie to moje ulubione. Spróbujcie i oceńcie sami.
Ocena potrawy:
Smak: dobry
Czas przygotowania: ok. godz.
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża (w sezonie letnim)
Polecam: raczej tak