Pomidorówka najlepsza– Sezonowe warzywo

Pomidorówka najlepsza

Z tym tytułem, byłabym bardziej ostrożna. Owszem – ta wersja lubianej w naszym kraju pomidorówki, jest godna uwagi, niemniej – jadłam – ba ciągle jadam – jej lepszą wersję.

W tym przepisie pojawia się element wcześniejszego pieczenia – tym razem do piekarnika trafiają pomidory. Po upieczeniu pomidorów, obieramy je ze skórki, kroimy i wkładamy do garnuszka, w którym wcześniej zostały już przygotowane na oliwie – cebula i czosnek.

Najczęściej do takiego składu dołącza także świeży tymianek, a w tym przepisie obok niego – także i ocet balsamiczny (zatem skład bardzo podobny jak w peperonacie). W zupie dodatkowo pojawia się mała marchewka, która wraz z pomidorami, cebulą, czosnkiem i tymiankiem pójdzie „pod ostrze noży” blendera.

Całość doprawiamy do smaku – solą, pieprzem i odrobiną cukru trzcinowego, blendujemy. Podajemy z crème fraiche lub samą, ale w jednym i drugim przypadku – z dodatkiem bazylii.

Owszem „pomidorówka” jest dobra, nawet bardzo, ale moje serce niepodważalnie podbiła opisana także na mym blogu – inna wersja współczesnej „pomidorówki”. To ta – z dodatkiem gruszek. Spróbujcie sami i zdecydujcie, która dla Was jest smaczniejsza.

Ocena potrawy wg przepisu:

Smak: bardzo dobry

Czas przygotowania: ok. 1 godzina

Stopień trudności: łatwy

Dostępność produktów: duża

Polecam: tak

 

Dodaj komentarz