Pomidorowe Risotto z sosem bazyliowo-czosnkowym
To najszybszy przepis i zarazem jeden z bardziej prostych z książki, spośród oczywiście tych, które gotowałam. Co ciekawe – risotto jest naprawdę dobre, nawet nie zawaham się stwierdzenia – jest pyszne. Myślę, że to za sprawą dodanego obok pokrojonych w kostkę marchewek, cebuli oraz pomidorów z puszki – selera naciowego. Bardzo orzeźwia on smak risotta, dodaje mu wyrazistości. Równie ważną rolę pełni tu także pesto (sos) na bazie bazylii, czosnku, oliwy i wywaru warzywnego. Ostrości zaś nadaje dołożona już na sam koniec papryczka chili. Jamie proponuje serwować risotto z pesto i z dodatkiem twarożku wiejskiego, ten ostatni składnik w tym daniu, mnie nie przekonuje…
Niemniej risotto to bardzo ciekawy dodatek na przykład do ryby lub jako samoistne danie – polecam!
Pamiętajcie, by użyć do risotta koniecznie ryżu arborio!
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. godzinę
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: zdecydowanie tak