Pomidorowe Risotto z sosem bazyliowo-czosnkowym – Gotuj zdrowo dla całej rodziny

Pomidorowe Risotto z sosem bazyliowo-czosnkowym

To najszybszy przepis i zarazem jeden z bardziej prostych z książki, spośród oczywiście tych, które gotowałam. Co ciekawe – risotto jest naprawdę dobre, nawet nie zawaham się stwierdzenia – jest pyszne. Myślę, że to za sprawą dodanego obok pokrojonych w kostkę marchewek, cebuli oraz pomidorów z puszki – selera naciowego. Bardzo orzeźwia on smak risotta, dodaje mu wyrazistości. Równie ważną rolę pełni tu także pesto (sos) na bazie bazylii, czosnku, oliwy i wywaru warzywnego. Ostrości zaś nadaje dołożona już na sam koniec papryczka chili. Jamie proponuje serwować risotto z pesto i z dodatkiem twarożku wiejskiego, ten ostatni składnik w tym daniu, mnie nie przekonuje…

Niemniej risotto to bardzo ciekawy dodatek na przykład do ryby lub jako samoistne danie – polecam!

Pamiętajcie, by użyć do risotta koniecznie ryżu arborio!

Ocena potrawy:

Smak: bardzo dobry

Czas przygotowania: ok. godzinę

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: duża

Polecam: zdecydowanie tak

Dodaj komentarz